De Wet wapens en munitie onderscheidt vier categorie├źn wapens.

  • Categorie I. De wapens in deze categorie zijn niet-vuurwapens, waarvan de overheid het bezit door iedereen buiten de overheid zelf heeft verboden.

Voorbeelden: ballistische messen, ploertendoders, wurgstokjes, boksbeugels, nabootsingen van vuurwapens.

  • Categorie II. Tot de wapens in deze categorie behoren wapens waarvan het gebruik en bezit door de overheid wettelijk beperkt wordt tot haarzelf (de krijgsmacht en de politie) en een selectieve groep gespecialiseerde verzamelaars die aan bepaalde, door de overheid gestelde, voorwaarden voldoen.

Voorbeelden: automatische vuurwapens, pepperspray, stroomstootwapens, etc. Daarnaast “voorwerpen bestemd voor het treffen van personen of zaken door vuur of door middel van ontploffing, met uitzondering van explosieven voor civiel gebruik indien met betrekking tot deze explosieven erkenning is verleend overeenkomstig de Wet explosieven voor civiel gebruik” [Bron: Wet wapens en munitie, artikel 2.1, categorie II, 7e].

  • Categorie III. Deze categorie bevat wapens waarvan de overheid het bezit wettelijk beperkt tot zichzelf en iedereen die zij daarvoor een vergunning toekent.

Voorbeelden: wapens ten behoeve van jagers, sportschutters, wapenverzamelaars etc.

  • Categorie IV. Tot deze categorie behoren de wapens die niet door de overheid verboden zijn om in huis te hebben, maar wel om deze publiekelijk te dragen. Voor luchtwapens geldt ook de regel dat ze geen gelijkenis mogen hebben met een vuurwapen, anders vallen ze onder Categorie I. Ook hier maakt de overheid voor zichzelf een uitzondering – dit verbod geldt niet voor de krijgsmacht en de politie.

Voorbeelden: degens, zwaarden, sabels, wapenstokken, kruisbogen, harpoen, paintballmarkers, alarmpistolen, luchtwapens.

Sommige wapens zijn vrijgesteld van de verboden die voor de categorie waarin zij vallen, gelden. Dit betreft vooral antieke wapens. Welke wapens dat zijn, is te vinden in artikel 18 van de Regeling Wapens en Munitie.

 

Ben u ge├»nteresseerd in antieke wapens of wilt u ze aanbieden aan Pieter’s Antiek? Neem contact op via ons contactformulier.