Antiek glaswerk heeft zijn charmes en is een uniek product wat opgenomen is in de collectie van Pieter’s Antiek.

Wat is glas?

Glas is een natuurproduct. Een mineraal dat door de mens al vele eeuwen wordt gebruikt voor diverse toepassingen. In de natuur komt glas in 2 verschillende gedaanten voor: als bergkristal en als obsidiaan. Obsidiaan is een vulkanisch gesteente, meestal zwart van kleur, dat in de oudheid gebruikt werd voor het maken van bijlen, messen en speerpunten. In gepolijste vorm werd het ook als spiegel gebruikt.

Bergkristal wordt overal in de wereld gevonden en de stukken variëren behoorlijk in grootte. Deze stukken bergkristal dienen allemaal bewerkt en geslepen te worden om hun schoonheid te laten zien.

In Egypte zijn glaskralen gevonden die dateren uit ongeveer 3000 jaar vóór Christus. Men maakte 1500 jaar vóór Christus in Egypte, Mesopotamië en ook in Syrië al flesjes en potjes van glas.

In de 17e eeuw ontdekte men in Engeland dat je door loodoxide aan het glasmengsel toe te voegen een veel grotere helderheid verkreeg.

Pieter’s Antiek is vooral op zoek naar antiek glaswerk en bijzonder glaswerk, waaronder glas wat in Leerdam gemaakt werd. Onze bijzondere belangstelling gaat met name uit naar Oranjevaasjes, bevrijdingsvaasjes en dergelijke.

Bij antiek glaswerk moet u denken aan glas van vóór 1850, zoals mooie kristallen coupes, koekdozen, speciale drinkglazen e.d.

Heeft u interesse in antiek glaswerk bij Pieter’s Antiek? Neem dan contact met ons op.