Aardewerk en porselein

Staffordshire creamware bord met voorstelling van de kruisiging, Engeland, circa 1785

Porseleinfabriek R (vermoedelijk Rauenstein) - Theebus met bietenrode beschildering en koperen dekse

Wie herkent het niet in de antiekwereld? Aardewerk is één van de specialiteiten van Pieter’s Antiek.

Eén van de eerste dingen die in je gedachten komen, als je denkt aan aardewerk, zijn bijvoorbeeld de tegels. Deze zijn nog altijd in veel oude huizen te vinden. Zowel op de vloer als tegen de wand in de gang. En wat te denken van een oude schouw met een prachtig tegeltableau! Dat is pas echt aardewerk.

Het verschil tussen aardewerk en porselein.

Porselein is wit op het breukvlak en er is bijna geen onderscheid te zien tussen de witte kern en de glazuurlaag. De structuur van porselein is heel compact, omdat het bij hoge temperatuur gebakken wordt, waarbij de deeltjes met elkaar versmolten worden. Als je een porseleinen voorwerp tegen het licht houdt, kan het doorschijnend zijn. Aardewerk is dat nooit.

Aardewerk heeft meestal een grauwe, gelige of rozige scherf. Soms is het ook roomkleurig of wit. De scherf is bros en gemakkelijk met een mesje te bewerken.

Wat zoekt Pieter’s Antiek?

Pieter’s Antiek zoekt voornamelijk oud aardewerk en porselein zoals echte antieke tegels en Delfts aardewerk van vóór 1900. Daarnaast is Pieter’s Antiek ook bijzonder geïnteresseerd in aardewerk van de porseleinen fles, zoals cloisonné tegels en bijzondere herdenkingsborden.

Mocht u iets willen aanbieden dan kunt u via het contactformulier contact opnemen met Pieter’s Antiek.