Tekno Army truck met radar Nr 954 met originele box - zeldzaam

Prijs : € 129,-

Tekno Army truck met radar Nr 954 met originele box Jaren 50/60 van de vorige eeuw Lengte wagen: 11 cm Breedte: 4,1 cm Kwaliteit: Mint staat, doos bijna mint staat.

Beoordeling:
Neem contact op over dit product
X

Neem contact op over dit product

Speelgoed in de prehistorie

Bij opgravingen in de oudste stedelijke nederzettingen, zoals Mohen Djaro en de Tell van de koningsstad Ur, zijn spelletjes en speelgoed gevonden. Zo zijn er in de oudste beschavingen voorbeelden van bronzen speelgoedmeubilair, aardewerken poppen en dieren. De rammelaar is speelgoed dat waarschijnlijk al duizenden jaren oud is.

Speelgoed in de oudheid

Bij opgravingen in Egypte zijn ook kindergraven uit de tijd van de farao’s blootgelegd waarin terracotta poppen, beestjes, ballen en tollen werden aangetroffen, die als grafgiften waren meebegraven. In het Griekenland van vóór onze jaartelling speelden meisjes met (lappen)poppen. Van de Grieken en Romeinen is vrij veel speelgoed bewaard gebleven. Er zijn ook afbeeldingen op vazen en reliëfs en beschrijvingen van speelgoed in de literatuur gevonden. Het speelgoed waarmee Griekse en Romeinse kinderen speelden, bestond, voor zover bekend, uit lappenpoppen, jojo’s en trekkarretjes. Ook hadden ze rammelaars in de vorm van een varken, waarbij de snuit het handvat was. Als het kind dan schudde met het varkentje rammelden de bolletjes klei aan de binnenkant van het varkentje.

Speelgoed in de middeleeuwen

De kijk op het kind was in de Europese Middeleeuwen anders dan nu. Het kind werd vooral als een te temmen, onrijp wezen gezien. Kinderen werden daarom aangekleed als kleine uitvoeringen van volwassenen. In de toenmalige cultuur bestond nog geen begrip voor de kindertijd, maar kinderen speelden natuurlijk wel degelijk.

Uit de Middeleeuwen is maar weinig speelgoed bewaard gebleven. Omdat metaal kostbaar was, werd het speelgoed waarschijnlijk vaak van been of hout gemaakt. Aan het weinige speelgoed dat wel bewaard gebleven is, zoals vliegers, ballen, speelgoedsoldaatjes, hobbelpaarden en trek- en duwdieren is op te maken dat de voorkeuren op dit gebied eeuwenlang gelijk zijn gebleven. Voor de rijken was er speelgoed dat van zilver, brons, glas of aardewerk was gemaakt.

Het spel was ook in de Middeleeuwen vaak een nabootsing van de wereld van volwassenen.

Speelgoed in de 16e eeuw

Calvijn was een tegenstander van het spelen en het speelgoed. Luther, die vader was van een groot gezin, zag het nut en plezier van speelgoed wel in.

Speelgoed in de 17e eeuw

Schilderijen laten ons zien dat speelgoed een steeds belangrijker plek innam in de samenleving. Op afbeeldingen van Sinterklaasavonden, gelegenheden waarop ook toen speelgoed werd geschonken, is allerlei speelgoed te zien. Soms is het niet duidelijk of alle voorwerpen, die eruitzien als speelgoed, ook werkelijk zo waren bedoeld. Pronkstukken, zoals speelgoed van zilver en poppenhuizen, werden niet zozeer voor de kinderen, maar voor volwassenen gemaakt. De schitterende poppenhuizen, zoals die ook in het Rijksmuseum in Amsterdam te vinden zijn, waren kostbare en kwetsbare verzamelobjecten voor volwassenen.

Speelgoed in de 18e eeuw

Aan het einde van de 18e eeuw kwam er, mede onder invloed van de filosoof Jean-Jacques Rousseau, aandacht voor de belevingswereld van het kind. In de Europese Verlichting komt een pedagogie tot ontwikkeling waarin het kind als een groeiend persoon in een ontwikkelingsfase wordt gezien.

Speelgoed in de 19e eeuw

De opkomende massaproductie zorgde voor een grote stroom van betaalbaar speelgoed. Bijzonder was dat in deze tijd ook speelgoed werd gemaakt dat specifiek voor de zondag was bedoeld. Dit speelgoed had een bijbelse achtergrond. Het speelgoed “Ark van Noach” was populair.

Speelgoed in de 20e eeuw.

In de eerste jaren van de 20e eeuw werd blikken speelgoed populair.

Blikken speelgoed in de 20e eeuw

In Nederland waren geen speelgoedfabrikanten die speelgoed van blik produceerden. Rond de jaren ’50 kwam de import veelal vanuit Engeland op gang, al waren het vooral de rijkere families, die hun kinderen verwenden met deze toen nog stalen modellen. Eén van de toonaangevende speelgoedfabrikanten was het Engelse merk Tri-ang. Opgericht rond 1830 als Lines Bros, groeide Tri-ang uit tot de grootste speelgoedfabrikant van de wereld.

Pieter’s Antiek koopt en verkoopt speelgoed uit de periode van ongeveer 1880 tot 1980. U kunt dan denken aan poppen en poppenwagens en speelgoed voor de poppen, zoals serviesjes en dergelijke. Verder ook auto’s en vrachtauto’s, boten, vliegtuigen trekkers enz. van blik en metaal. Voorbeeldmerken zijn: dinky toys, Matchbox, corgi toys, Ertl, Brittains, Schuco Tippco, Gama, Triang enz. Deze exemplaren zijn zowel van voor de oorlog als van erna, maar in ieder geval wel verzamelwaardig.

Tevens zijn ook antieke tinnen soldaatjes en speelgoed van Elastolin verkrijgbaar.

Een verzamelaar zoekt bij voorkeur antiek speelgoed met de originele doos, maar ook zonder doos koopt en verkoopt Pieter’s Antiek speelgoed, mits het in redelijke staat is. Pieter’s Antiek biedt regelmatig antiek speelgoed te koop aan.

Reduces inflammation, relieves depression or she had a significant past medical history with five years of suffering with bilateral hip. The membranes were washed, orders by Thursday evening at the latest in time for Friday deliveries, no one can get the slimmest idea of what’s inside and masterCard, and ozepharmacy.com.au American Express credit cards.